Wheels 2024

Welkom bij Wheels Mariënwaerdt, hét toonaangevende auto-evenement dat na drie succesvolle jaren op de iconische locatie van Paleis Soestdijk, een nieuw hoofdstuk begint op het prachtige Landgoed Mariënwaerdt. Deze verandering van decor biedt ons de unieke kans om ons evenement verder uit te breiden en te verrijken, terwijl we de traditie en passie voor automobiliteit blijven vieren.

Wheels Mariënwaerdt is een festijn voor elke autoliefhebber en biedt een brede kijk op de wereld van mobiliteit. Van schitterend gerestaureerde klassieke auto’s die de rijke geschiedenis van de automobielindustrie weerspiegelen, tot de nieuwste hedendaagse modellen, toekomstige innovaties en adembenemende supercars en concept cars. Het evenement brengt de fascinatie voor auto’s tot leven en biedt een blik op de toekomst van mobiliteit.

Maar Wheels Mariënwaerdt is meer dan alleen auto’s; het is een unieke belevenis voor de hele familie. Naast het bewonderen van prachtige voertuigen, kunnen bezoekers genieten van de gezelligheid en de vele activiteiten van de Landgoed Fair. Het evenement is een perfecte combinatie van passie voor auto’s en het vieren van het buitenleven, waarbij het prachtige landschap van Landgoed Mariënwaerdt dient als het perfecte decor.

Een geliefde traditie maakt ook dit jaar weer deel uit van het programma: de pre-war sprint. Deze spectaculaire sprint is een eerbetoon aan de heroïsche autosport van weleer, waarbij de kracht en schoonheid van pre-war auto’s in volle glorie te zien zijn. En als spannende nieuwe toevoeging introduceren we de pre-war challenge, een uitdaging die zowel de vaardigheden van de bestuurders als de kwaliteiten van deze historische voertuigen op de proef stelt.Plattegrond Wheels Mariënwaerdt 2024


Binnenkort beschikbaar
Concours d'Elegance

Een Concours d’Elegance, wat “wedstrijd van elegantie” betekent, is een prestigieus auto-evenement waar klassieke en vintage auto’s worden beoordeeld op schoonheid, elegantie en restauratiekwaliteit. Oorspronkelijk gestart in 17e-eeuws Frankrijk, vieren deze evenementen vandaag de dag wereldwijd de rijke geschiedenis en de esthetische ontwikkeling van automobielen.

Het Concours d’Elegance is een hoogtepunt van Wheels Mariënwaerdt, een evenement dat klassieke schoonheid en moderne technologie samenbrengt. Dit concours toont een breed scala aan zeldzame en prachtig onderhouden auto’s, van historische klassiekers tot de nieuwste supercars. Het biedt een platform om de evolutie van auto-ontwerp en -techniek te waarderen, waarbij een deskundige jury auto’s selecteert op basis van criteria als historische significantie, originaliteit en restauratiekwaliteit.

Gelegen op het schilderachtige Landgoed Mariënwaerdt, combineert het Concours d’Elegance de viering van autogeschiedenis met de waardering voor innovatie. Het trekt een breed publiek, van autoliefhebbers tot families en cultuurfans, waardoor het een onmisbaar onderdeel van Wheels Mariënwaerdt is en een unieke ervaring biedt waar traditie en vooruitgang samenkomen.

Best of Show

Bij iedere editie van Wheels At The Palace beoordeelt een internationale jury de deelnemende oldtimers. Er zijn meerdere prijzen, maar de belangrijkste is natuurlijk de Best of Show. In de voorgaande edities wonnen de onderstaande deelnemers deze prestigieuze prijs.

BEKIJK HIER ALLE EERDERE “BEST OF SHOW”

Sinds 2023 wordt er ook een Best of Show uitgegeven aan de hedendaagse en aan de toekomstige auto. Welke auto’s hebben uw voorkeur? U kunt hier alvast over meedenken, aangezien u ook de kans krijgt om hierover te stemmen.

In 2024 voegen we een spannende dimensie toe aan Wheels Mariënwaerdt: de introductie van een gloednieuwe publieksprijs. Deze onderscheiding wordt toegekend aan de auto binnen het Concours d’Elegance die de harten van ons bezoekende publiek verovert en de meeste stemmen verzamelt. Een prachtige kans voor onze gasten om direct betrokken te zijn bij het vieren van buitengewone automobiele schoonheid en hun favoriete klassieker te kronen.

HEDEN, VERLEDEN & TOEKOMST

Wheels Mariënwaerdt opent de deuren naar een fascinerende reis door de tijd binnen de wereld van de automobiel, verdeeld over drie intrigerende thema’s: Heden, Verleden en Toekomst. Elk thema biedt een unieke kijk op de evolutie van auto’s, hun impact op de samenleving en de richtingen waarin de industrie zich beweegt.

Heden
In de hedendaagse wereld, waar technologische vooruitgang en duurzaamheid de boventoon voeren, biedt Wheels Mariënwaerdt bezoekers een kijkje in de nieuwste ontwikkelingen. Van elektrische aandrijvingen die onze wegen stiller en schoner maken, tot geavanceerde assistentiesystemen die rijden veiliger dan ooit tevoren maken. Hedendaagse auto’s, die variëren van praktische gezinsauto’s tot de meest luxueuze supercars, demonstreren een ongekende vooruitgang in comfort, efficiëntie en esthetiek. Het is een viering van menselijke vindingrijkheid en een blik op hoe auto’s vandaag de dag ons dagelijks leven beïnvloeden en verrijken.

Verleden
Het verleden is een schatkist van verhalen en innovaties. Op Wheels Mariënwaerdt herleven deze verhalen door de tentoonstelling van prachtig gerestaureerde klassieke auto’s. Deze voertuigen, variërend van de eerste automobielen tot de elegante en krachtige modellen van de late 20e eeuw, bieden een venster op de esthetische en technologische ontwikkelingen van hun tijd. Bezoekers kunnen zich vergapen aan de vakmanschap en de passie die bewaard is gebleven in elk van deze mobiele kunstwerken, en zo een diepere waardering ontwikkelen voor de reis die de automobielindustrie heeft afgelegd.

Toekomst
Met een blik vooruit onderzoekt Wheels Mariënwaerdt de spannende mogelijkheden van wat nog moet komen. De focus ligt op innovatie en het zoeken naar duurzame oplossingen voor toekomstige generaties. Prototypes en conceptauto’s geven een voorproefje van de toekomstige technologieën die ons wachten, van volledig autonome voertuigen tot revolutionaire nieuwe energiebronnen zoals waterstof. Deze sectie van het evenement inspireert bezoekers om na te denken over de rol van de auto in de toekomstige samenleving en hoe deze de grenzen van design, veiligheid en milieubewustzijn zal verleggen.

Door deze drie thema’s biedt Wheels Mariënwaerdt een diepgaande en omvattende kijk op de auto-industrie. Het evenement is niet alleen een viering van waar we vandaan komen, maar ook een spannende blik op waar we heen gaan. Voor autoliefhebbers, families en iedereen daartussenin, is Wheels Mariënwaerdt een onvergetelijke ervaring die de schoonheid, innovatie en voortdurende evolutie van het autorijden belicht. ​​

PRE-WAR SPRINT

Al vele Jaren het onbetwiste hoogtepunt van Wheels Mariënwaerdt de Pre-War sprint!

De Pre-War Sprint is een viering van autohistorie en een toonbeeld van vaardigheid, waar klassieke schoonheid en behendigheid samenkomen. Deelnemers en publiek ervaren samen de elegantie en kracht van vooroorlogse auto’s, en houden zo de rijke traditie van autorijden levend.

De sprint vindt plaats op elke dag van het evenement op verschillende momenten gedurende de dag. Raadpleeg het programma voor de actuele tijden van de Pre-War sprint.

TRIAL EXPERIENCE

In 2024 verwelkomt Wheels Mariënwaerdt een adembenemend nieuw onderdeel dat de harten van klassieke autoliefhebbers sneller zal doen kloppen: de Trial Experience. Dit fonkelnieuwe onderdeel zal de prachtige tuinen van het landgoed transformeren in een mini circuit, speciaal ontworpen voor sportieve pre-war klassiekers.

 

 

Meer informatie volgt!

Trapauto Race

Wie droomt er nou niet van de nieuwe Max Verstappen te worden? De eerste stappen in die richting kunnen worden gezet tijdens Wheels Mariënwaerdt!

De Trapauto Race is een hele leuke ervaring voor kinderen tijdens Wheels Mariënwaerdt. De kinderen kunnen in de Trapauto’s flink rondtrappen op hetzelfde parcours waar zojuist de Sprint heeft plaatsgevonden en de auto’s hebben geknald.

Een jong team zal de races coördineren, wij maken er een echte wedstrijd van! De Trapauto Race is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar.

 

 

BELEVING

Naast alle bijzondere auto’s, is er een hoop te zien en te doen in de landgoedtuinen met haar historische gebouwen en unieke tuinarchitectuur. Er kan lekker gegeten en gedronken worden, tevens spelen er gezellige orkestjes en wordt u verrast door bijzonder kleinkunst-entertain- ment.

Bovendien werken er een aantal kunstenaars aan automotive kunst.

 

 

Food & Drinks

Ook dit jaar zijn er verschillende plekken in de tuin van Landgoed Mariënwaerdt waar foodcourts en gezellige terras- sen worden opgezet. De organisatie zorgt ervoor dat er een grote verscheidenheid aan aanbod wordt gepresenteerd, waarbij men bijvoorbeeld kan genieten van een heerlijke salade of burger op een terras of een ijsje uit de hand.

 

 

Landgoedfair

In de boomgaard van landgoed Mariënwaerdt kunt u ongeveer 20 interessante en inspirerende standhouders bezoeken.

 

 

 

 

 

 

Boekenmarkt

Al vele jaren is de boekenmarkt een vast onderdeel van Wheels Mariënwaerdt. Er is niks lekkerder dan snuffelen door rijen autoboeken op zoek naar dat ene boek of dat onverwachte exemplaar dat mist in de collectie. Automobilia en autominiaturen zijn ruim aanwezig.

Programma 2024

VRIJDAG 13 SEPTEMBER
12:00 uur     Poorten van Mariënwaerdt gaan open
12:30 uur    Start jurering Club Concours
14:00 uur    Pre-War Sprint*
14:30 uur    Car Catwalk*
15:00 uur    BNR Nationale Autoshow
16:00 uur    Car Catwalk*
16:30 uur    Pre-War Sprint*
17:00 uur    Prijsuitreiking Club Concours
19:00 uur    Poorten van Mariënwaerdt gaan sluiten

ZATERDAG 14 SEPTEMBER
10:00 uur    Poorten van Mariënwaerdt gaan open
10:45 uur    Car Catwalk*
11:15 uur    Pre-War Sprint*
12:00 uur    Car Catwalk*
13:00 uur    Start voor-jurering Internationaal Concours d’Elegance
13:15 uur    Pre-War Sprint*
14:00 uur    Car Catwalk *
15:15 uur    Pre-War Sprint*
16:00 uur    Car Catwalk met de Concours Presentatie
18:00 uur    Poorten van Mariënwaerdt gaan sluiten

ZONDAG 15 SEPTEMBER
10:00 uur    Poorten van Mariënwaerdt gaan open
10:00 uur    Start Jurering Internationaal Concours d’Elegance
10:45 uur    Car Catwalk*
11:15 uur    Pre-War Sprint*
12:00 uur    Car Catwalk*
13:15 uur    Pre-War Sprint*
14:00 uur    Car Catwalk *
15:15 uur    Pre-War Sprint*
16:30 uur    Prijsuitreiking Concours d’Elegance
18:00 uur    Poorten van Mariënwaerdt gaan sluiten

(*voorlopig programma mei 2024, tijden van dit onderdeel kunnen wijzigen)

Ondanks dat het fenomeen Concours d’Elegance al jaren bestaat, is de aard van de show is in de loop der jaren veranderd. Een terugblik:

Na 1900 – de pionierstatus van de in 1886 door Gottlieb Daimler en Carl Benz uitgevonden automobiel was inmiddels historie – veroverde de nieuwe vinding zijn plaats in kringen van de aristocratie, industriëlen en notabelen. Om hun maatschappelijke status en goede smaak uit te drukken, lieten ze zich het liefst individueel ontworpen koetswerk aanmeten, op steeds grotere en snellere chassis. Het ambacht van rijtuigbouwer bleef vooralsnog hetzelfde – hout, zeildoek en leder waren de traditioneel gebruikte materialen – maar de toepassing van een statig of juist sportief carrosserietype veranderde wel. Want voor het koetswerk liepen geen paarden maar bromden zware motoren waarachter de chauffeur plaats nam.

De smaak van de clientèle veranderde mee met de ontwikkelingen in kunst en mode. Dat moest getoond worden, en daarin vindt een concours d’élégance zijn oorsprong die teruggaat tot het Frankrijk van de laat achttiende eeuw. In een passende ambiance paradeerden eigenaars van luxe rijtuigen toen al door de straten van Parijs voor een groot publiek. Met de komst  van de automobiel deden fabrikanten en koetswerkbouwers hetzelfde met hun nieuwste modellen, vergezeld van mannequins in de nieuwste haute couture. Parijs was het chique middelpunt van de vroege auto-industrie en mode. Dus vonden in het Bois de Boulogne, bij de paardenrenbaan van Longchamps, de eerste grote concours d’élégances plaats maar ook aan de Franse Rivièra, of in Biarritz en San Rafael. Weldra verspreidde het fenomeen zich naar andere landen – Italië in het bijzonder en vooral toen de carrosseriebouw nieuwe wegen insloeg. Men stapte af van het concept van het rijtuig zonder paard naar echte automobielen. Met de hand en hamer in ronde vormen geklopt aluminium verving het starre hout wat meer sculpturale vrijheden voor de ontwerpers bood. Autodesign was geboren.

Zo won het concours d’élégance eind jaren twintig en dertig aan belangrijkheid, met soms primeurs die op de gewone autotentoonstellingen ontbraken. Parijs, San Remo, Villa d’Este (bij het Como meer) waren de favoriete locaties. Ook in Scheveningen, op het jaarlijkse concours van koetswerken van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club, flaneerden mannequins rond automodellen waarvan soms maar een enkel exemplaar was gebouwd. Want de crème de la crème onder het autokopend publiek zocht in alle maatschappelijke uitingen exclusiviteit – niet in de laatste plaats door de keus van hun automobiel. Sommige fabrikanten vernoemden exclusieve modellen zelfs naar het concours waar ze debuteerden. Dat alles in een tijd waarin Franse en Italiaanse carrosseriebouwers met elkaar wedijverden om de mooiste artistieke prestaties.

De periode na de tweede wereldoorlog bracht aanvankelijk grote soberheid in de samenleving. Massamotorisering ontnam de autowereld bovendien zijn romantiek. Het concours d’élégance raakte in de vergetelheid. Om in de jaren tachtig en daarna weer op te leven, zij het nu als podium voor klassieke autocreaties van weleer. Het begon in de jaren vijftig  in Californië, op de chique golfclub van Pebble Beach, bij Monterey. Daar poetsen deelnemers aan locale autoraces na afloop hun auto’s nog eens extra op om ermee  voor het publiek te pronken. Tegenwoordig is Pebble Beach het mondiale platform voor de mooiste klassieke auto’s die dienovereenkomstig worden beoordeeld door een vakjury. Pebble Beach vormde uiteindelijk ook de bron van inspiratie voor de verschillende internationale concours d’élégances die eind vorige eeuw ontstonden of nieuw leven zijn ingeblazen, zoals Villa d’Este.

En dan natuurlijk het Concours d’Elegance, wat begon in Apeldoorn. Na 14 edities besloot de organisatie dat het tijd was voor een nieuwe locatie: Paleis Soestdijk. Het concours staat hoog op de agenda van de internationale gemeenschap van autokenners en –liefhebbers. Begrijpelijk, want alleen al het aantal best-of-show winnaars – Lancia, Pegaso, Fiat, Ferrari, Hispano-Suiza’s en andere topmerken uit het rijke autoverleden hebben het Concours d’Elegance gemaakt tot wat het nu is: Nederlands grootste en meest prestigieuze catwalk voor de automobiel.

Laat u fotograferen in uw period dress en maak kans op een leuke prijs! Bezoekers worden aangemoedigd om zich tijdens hun bezoek aan Wheels At The Palace Paleis Soestdijk te kleden in authentieke historische stijl, om zich zo terug te wanen in de jaren ’60.

Een goede hoed en een jasje voor de heren wordt op prijs gesteld, evenals een mooie jurk voor de dames. Voor inspiratie kunt u een kijkje nemen op de website van The English Hatter.

*Period dress is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd door de organisatie van Wheels At The Palace.
Tickets

Bestel nu je tickets voor Wheels Mariënwaerdt 2024

Koop Tickets