Het evenement

Wheels At The Palace is een evenement waar vele prachtige oldtimers, moderne en toekomstige auto’s tentoongesteld worden en er een spannende Pre-War Sprint wordt gereden, maar het evenement op Paleis Soestdijk is meer dan alleen automobilia. Zo is er een Modeshow waar de nieuwste kledingstukken worden getoond, een Royal Fair waar er kunst, kleding of andere mooie producten gekocht kunnen worden, een boekenmarkt om in te snuffelen en een Trapauto Race voor de kinderen.Plattegrond Wheels At The Palace
Paleis Soestdijk 2023


Bekijk de plattegrond
HET CONCOURS

Een concours is een wedstrijd binnen een bepaald vakgebied waarin deelnemers strijden om te laten zien dat ze het beste zijn in hun discipline. Het fenomeen Concours d’Elegance is van alle tijden, al zo lang de automobiel bestaat.

Wat de ‘beste’ auto is, is niet alleen een kwestie van smaak. Uiteraard is er een reglement met de basisvoorwaarden waaraan deelnemende auto’s moeten voldoen. Bovendien zijn er een aantal vaste onderdelen waarop de auto’s gejureerd worden, waaronder authenticiteit, zeldzaamheid, het belang van het model, maar ook de technische staat. En natuurlijk wordt er gekeken naar dat ene punt dat al in de naam verweven zit: de elegantie.

PRE-WAR SPRINT

In samenwerking met de Dutch Vintage Sportscar Club (DVSCC) organiseren wij de Pre-War Sprint. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat dit het spectaculairste onderdeel van Wheels At The Palace is. Het gaat hier niet alleen om snelheid, maar ook om behendigheid, goede timing en het juist nemen van de hindernissen.

Deelname aan de Pre-War Sprint staat open voor leden van de DVSCC met vooroorlogse automobielen (voor 1940), voorzien van een geldige APK. Een lidmaatschap is zo geregeld en staat boven alles.

Lees meer informatie over de DVSCC

ROYAL FAIR & MODESHOW

Wheels At The Palace biedt een podium voor non-automotive bedrijven met een collectie die aansluit op onze thema’s en stijl. We zorgen voor een gevarieerd aanbod van diverse standhouders. Tevens is er jaarlijks een modeshow gaande waar fantastische nieuwe mode-items worden getoond in de tuin rondom het Paleis.

BOEKENMARKT

Al vele jaren is de boekenmarkt een vast onderdeel van Wheels At The Palace. Er is niks lekkerder dan snuffelen door rijen autoboeken op zoek naar dat ene boek of dat onverwachte exemplaar dat mist in de collectie. Automobilia en autominiaturen zijn ruim aanwezig.

TRAPAUTO RACE

Wie droomt er nou niet van de nieuwe Max Verstappen te worden? De eerste stappen in die richting kunnen worden gezet tijdens Wheels At The Palace Paleis Soestdijk!

De Trapauto Race is een hele leuke ervaring voor kinderen tijdens Wheels At The Palace. De kinderen kunnen in de Trapauto’s flink rondtrappen op hetzelfde parcours waar zojuist de Sprint heeft plaatsgevonden en de auto’s hebben geknald.

Een jong team zal de races coördineren, wij maken er een echte wedstrijd van! De Trapauto Race is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar.

BELEVING

Naast alle bijzondere auto’s, is er een hoop te zien en te doen in de Paleistuinen met haar historische gebouwen en unieke tuinarchitectuur. Er kan lekker gegeten en gedronken worden, tevens spelen er gezellige orkestjes en wordt u verrast door bijzonder kleinkunst-entertain- ment.

Bovendien werken er een aantal kunstenaars aan automotive kunst.

FOOD & DRINKS

Ook dit jaar zijn er verschillende plekken in de tuin van Paleis Soestdijk waar foodcourts en gezellige terras- sen worden opgezet. De organisatie zorgt ervoor dat er een grote verscheidenheid aan aanbod wordt gepresenteerd, waarbij men bijvoorbeeld kan genieten van een heerlijke salade of burger op een terras of een ijsje uit de hand.

In 2023 vieren wij het verleden, heden en de toekomst van de automobiel, want in de ontwikkeling daarvan blijft niets hetzelfde. De techniek benadert langzaam maar zeker hedendaagse perfectie; comfort in een auto is vergelijkbaar met de comfort thuis. Maar bovenal verandert het design, het gezicht van de auto. 

Verleden

Het Concours is uiteraard hét middelpunt van Wheels At The Palace Paleis Soestdijk. Ongeveer 70 oldtimers uit binnen- en buitenland strijden om de prestigieuze Best of Show-award. Daarom telt Wheels At The Palace Paleis Soestdijk op 2 en 3 september 2023 tien klassen, die inhoudelijk zijn bepaald door leeftijd, cultuur en ontwerp – van het glimmende koper uit de pioniersjaren van de automobiel tot iconische supersportwagens uit het recente verleden.

Heden

De automobielontwikkeling ontwikkelt zich razendsnel. Elektrische aandrijving is al vanzelfsprekend; nog even en waterstof kan binnenkort op de hoek van de straat getankt worden. Een Concours d’Elégance draaide lang geleden om presentaties van de ‘moderne auto’ en de laatste mode. Elk merk, iedere designer en couturier showde zijn of haar nieuwste creatie aan een welgesteld hooggeëerd publiek. De laatste decennia hebben de retro look en de hang naar vroegere iconen het autodesign flink beïnvloed. De hedendaagse automobiel mag daarom niet ontbreken op het Concours d’Elégance Paleis Soestdijk. Een veelzijdig modern aanbod, naast beroemde klassiekers, is sfeerbepalend en geeft duidelijkheid en richting aan de verwachtingen van de kopers. Tijdens het weekend bespreken onze presentatoren ‘live’ de laatste modellen en het publiek kiest de meest begeerlijke en elegante hedendaagse auto!

Toekomst

Wellicht het allerbelangrijkste om te weten tijdens  Wheels At The Palace; welke prototype wint de Best of Show in 2022? Wat kunnen wij verwachten in de toekomst en wat wordt belangijk in de autoindustrie? 

Dus, Hoe ziet de auto van de toekomst eruit? Winnen comfort, design en duurzaamheid het van heerlijk in glanzend chroom verpakt nostalgisch motorgeronk? Wordt de auto het verlengstuk van onze mobiele telefoon of wordt onze vrijheid vertaald naar treintje rijden…? De toekomst zal het ons leren. De trend is gezet, met een combinatie van strak design, een zoektocht naar het nieuwe gezicht van de auto en de opkomst van de stilistisch bepaalde horizontale verlichting. Tijdens Wheels At The Palace Paleis Soestdijk presenteert de auto-industrie zijn toekomst.

Bij iedere editie van Wheels At The Palace beoordeelt een internationale jury de deelnemende oldtimers. Er zijn meerdere prijzen, maar de belangrijkste is natuurlijk de Best of Show. In de voorgaande edities wonnen de onderstaande deelnemers deze prestigieuze prijs.

Vanaf 2022 wordt er ook een Best of Show uitgegeven aan de hedendaagse en aan de toekomstige auto. Welke auto’s hebben uw voorkeur? U kunt hier alvast over meedenken, aangezien u ook de kans krijgt om hierover te stemmen. 

BEKIJK HIER ALLE “BEST OF SHOW”

Ondanks dat het fenomeen Concours d’Elegance al jaren bestaat, is de aard van de show is in de loop der jaren veranderd. Een terugblik:

Na 1900 – de pionierstatus van de in 1886 door Gottlieb Daimler en Carl Benz uitgevonden automobiel was inmiddels historie – veroverde de nieuwe vinding zijn plaats in kringen van de aristocratie, industriëlen en notabelen. Om hun maatschappelijke status en goede smaak uit te drukken, lieten ze zich het liefst individueel ontworpen koetswerk aanmeten, op steeds grotere en snellere chassis. Het ambacht van rijtuigbouwer bleef vooralsnog hetzelfde – hout, zeildoek en leder waren de traditioneel gebruikte materialen – maar de toepassing van een statig of juist sportief carrosserietype veranderde wel. Want voor het koetswerk liepen geen paarden maar bromden zware motoren waarachter de chauffeur plaats nam.

De smaak van de clientèle veranderde mee met de ontwikkelingen in kunst en mode. Dat moest getoond worden, en daarin vindt een concours d’élégance zijn oorsprong die teruggaat tot het Frankrijk van de laat achttiende eeuw. In een passende ambiance paradeerden eigenaars van luxe rijtuigen toen al door de straten van Parijs voor een groot publiek. Met de komst  van de automobiel deden fabrikanten en koetswerkbouwers hetzelfde met hun nieuwste modellen, vergezeld van mannequins in de nieuwste haute couture. Parijs was het chique middelpunt van de vroege auto-industrie en mode. Dus vonden in het Bois de Boulogne, bij de paardenrenbaan van Longchamps, de eerste grote concours d’élégances plaats maar ook aan de Franse Rivièra, of in Biarritz en San Rafael. Weldra verspreidde het fenomeen zich naar andere landen – Italië in het bijzonder en vooral toen de carrosseriebouw nieuwe wegen insloeg. Men stapte af van het concept van het rijtuig zonder paard naar echte automobielen. Met de hand en hamer in ronde vormen geklopt aluminium verving het starre hout wat meer sculpturale vrijheden voor de ontwerpers bood. Autodesign was geboren.

Zo won het concours d’élégance eind jaren twintig en dertig aan belangrijkheid, met soms primeurs die op de gewone autotentoonstellingen ontbraken. Parijs, San Remo, Villa d’Este (bij het Como meer) waren de favoriete locaties. Ook in Scheveningen, op het jaarlijkse concours van koetswerken van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club, flaneerden mannequins rond automodellen waarvan soms maar een enkel exemplaar was gebouwd. Want de crème de la crème onder het autokopend publiek zocht in alle maatschappelijke uitingen exclusiviteit – niet in de laatste plaats door de keus van hun automobiel. Sommige fabrikanten vernoemden exclusieve modellen zelfs naar het concours waar ze debuteerden. Dat alles in een tijd waarin Franse en Italiaanse carrosseriebouwers met elkaar wedijverden om de mooiste artistieke prestaties.

De periode na de tweede wereldoorlog bracht aanvankelijk grote soberheid in de samenleving. Massamotorisering ontnam de autowereld bovendien zijn romantiek. Het concours d’élégance raakte in de vergetelheid. Om in de jaren tachtig en daarna weer op te leven, zij het nu als podium voor klassieke autocreaties van weleer. Het begon in de jaren vijftig  in Californië, op de chique golfclub van Pebble Beach, bij Monterey. Daar poetsen deelnemers aan locale autoraces na afloop hun auto’s nog eens extra op om ermee  voor het publiek te pronken. Tegenwoordig is Pebble Beach het mondiale platform voor de mooiste klassieke auto’s die dienovereenkomstig worden beoordeeld door een vakjury. Pebble Beach vormde uiteindelijk ook de bron van inspiratie voor de verschillende internationale concours d’élégances die eind vorige eeuw ontstonden of nieuw leven zijn ingeblazen, zoals Villa d’Este.

En dan natuurlijk het Concours d’Elegance, wat begon in Apeldoorn. Na 14 edities besloot de organisatie dat het tijd was voor een nieuwe locatie: Paleis Soestdijk. Het concours staat hoog op de agenda van de internationale gemeenschap van autokenners en –liefhebbers. Begrijpelijk, want alleen al het aantal best-of-show winnaars – Lancia, Pegaso, Fiat, Ferrari, Hispano-Suiza’s en andere topmerken uit het rijke autoverleden hebben het Concours d’Elegance gemaakt tot wat het nu is: Nederlands grootste en meest prestigieuze catwalk voor de automobiel.

Laat u fotograferen in uw period dress en maak kans op een leuke prijs! Bezoekers worden aangemoedigd om zich tijdens hun bezoek aan Wheels At The Palace Paleis Soestdijk te kleden in authentieke historische stijl, om zich zo terug te wanen in de jaren ’60.

Een goede hoed en een jasje voor de heren wordt op prijs gesteld, evenals een mooie jurk voor de dames. Voor inspiratie kunt u een kijkje nemen op de website van The English Hatter.

*Period dress is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd door de organisatie van Wheels At The Palace.

Het is mogelijk om in het weekend tijdens Wheels At The Palace een kamer te boeken bij een van de hotels in de buurt van Paleis Soestdijk.

Mercure Hotel Amersfoort
De Nieuwe Poort 20
3812 PA Amersfoort
T: 033 285 10 00

Hotel Ernst Sillem Hoeve
Soestdijkerweg 10b
3734 MH Den Dolder
T: 035 666 85 41

DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen
Van Weerden Poelmanweg 4-6
3768 MN Soest
T: 035 603 83 83

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten
Amersfoortstestraat 20
3769 AS Soesterberg
T: 034 635 17 55